Επαγγελματική αστική ευθύνη υδραυλικών-ηλεκτρολόγων-ψυκτικών-τεχνικών καυστήρων

Τρίτη,  26  Ιουλίου  2016,  15:08:35

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε πιστοποιημένους επαγγελματίες, με αναγνωρισμένα προσόντα σχολών (π.χ. ΤΕΕ, ΤΕΣ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) για τα επαγγέλματα Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Ψυκτικός και Συντηρητής Καυστήρων.

Η κάλυψη της αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με το Νόμο 3844/2010, η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή υποχρεώνει τον τεχνικό να ασφαλιστεί για τις τυχόν παραλείψεις ή λάθη του από αμέλεια, κατά την εκτέλεση των εργασιών του έργου, τον σχεδιασμό ή τη μελέτη του έργου ή από το ελαττωματικό προϊόν.

Το Νομικό Πλαίσιο για τα Τεχνικά Επαγγέλματα καθορίζεται από τα παρακάτω Προεδρικά Διατάγματα:

Επάγγελμα Νομικό Πλαίσιο
Ηλεκτρολόγοι Προεδρικό Διάταγμα 108/2013 - Άρθρο 12
Υδραυλικοί Προεδρικό Διάταγμα 112/2012 - Άρθρο 7
Τεχνίτες Καυστήρων Προεδρικό Διάταγμα 114/2012 - Άρθρο 7
Ψυκτικοί Προεδρικό Διάταγμα 1/2013

Συγκεκριμένα καλύπτονται:

  • Αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσουν οι τρίτοι (πελάτες) από ατυχήματα (σωματικές βλάβες & υλικές ζημιές) που μπορεί να γίνουν με υπαιτιότητα του τεχνικού στα πλαίσια άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
  • Γενική Αστική Ευθύνη και Επαγγελματική Αστική Ευθύνη: Οι αμελείς πράξεις ή παραλείψεις του ασφαλιζόμενου τεχνίτη ή των προσώπων που έχει στην υπηρεσία του, κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ως κατασκευαστής ή συντηρητής έργου
  • Αστική Ευθύνη Ελαττωματικού Προϊόντος: Αξιώσεις - απαιτήσεις σε σχέση με το ελαττωματικό προϊόν ως προμηθευτής του προϊόντος (ελάττωμα του προϊόντος που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του έργου)
  • Επαγγελματική Αστική Ευθύνη: Αξιώσεις από λανθασμένο σχεδιασμό – μελέτη του έργου